Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Zdrowie > Chleb - przepustką do zdrowia >
KATEGORIE
Chleb - przepustką do zdrowia
2013-04-08Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego znaleźli sposób, jak szybko i smacznie uzdrowić rzesze Polaków, zwalczyć skutki chorób cywilizacyjnych i... odchudzić. Tajemnica tkwi w codziennym chlebie.
Pełnoziarnista mąka owsiana i jęczmienna zwiera cenny błonnik
Profesor Zygmunt Gil chce chlebem z dodatkiem grubej mąki, zwłaszcza owsianej i jęczmiennej, uzdrowić społeczeństwo i uwolnić je od chorób cywilizacyjnych. Nawet niechcący, bez wiedzy konsumenta, warto sprawić, żeby on jadł coś, co będzie mu smakowało i wpływało na jego zdrowie –stwierdza prof. Gil
Pełnoziarnista mąka owsiana i jęczmienna zwiera cenny błonnik - betaglukan, który obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i zwiększa odporność. Chleb ze zdrowymi dodatkami nie tylko leczy. Również smakuje. Naukowcy ogłaszają prawdziwą rewolucje - im częściej będziemy jeść zdrowy chleb, tym pewniej schudniemy.
http://www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/rozmaitosci/chleb-nasz-powszedni/10428779