Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Nowa grupa produktowa pieczywa >
KATEGORIE
Nowa grupa produktowa pieczywa
2020-05-17Naukowcy z Katedry Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej przeprowadzili badania, których następstwem być opracowanie technologii produkcji prozdrowotnego pieczywa. Analizie poddano ziarna łubinu, okazało się że mogą być one świetną alternatywą dla drogiego, importowanego surowca używanego w branży piekarskiej, jakim jest soja. Łubin, który ma niewielkie wymagania glebowe, powszechnie występuje w Polsce, jest bogaty w wysokiej jakości białko. Lista zalet łubinu jest dużo większa. Posiada on najniższy indeks glikemiczny spośród roślin strączkowych, obniża poziom glukozy we krwi. Jest bogaty w antyoksydanty, co opóźnia proces starzenia organizmu.
Łubin ma dobry wpływ na układ krążenia, jest źródłem argininy, a więc chroni przed zawałem serca i problemami z żylakami. Posiada dużo błonnika – jest sycący i zdrowy dla układu pokarmowego. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego – zalecany kobietom w ciąży i parom starającym się o potomstwo.
.Pieczywo wyprodukowane według nowej technologii charakteryzuje się wyższą zawartością białka, wyższymi właściwościami przeciwutleniającymi oraz niższą zawartością cukrów. Pieczywo ma ponad dwukrotnie większą zawartość witaminy B9 i C niż obecnie oferowane na rynku i odegrać może istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacji np.: miażdżyca, cukrzyca, zaćma, choroba Parkinsona i Alzhaimera.
Nowa grupa produktowa pieczywa przygotowana została w wyniku realizacji projektu „Wdrożenie wyników prac B+R i uruchomienia produkcji innowacyjnej grupy pieczywa Piekarni Tyrolskiej” dofinansowanego z Funduszy Unii Europejskiej
Powrót