Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Chleb Pradawny >
KATEGORIE
Chleb Pradawny
2018-08-30Chleb Pradawny
Współcześnie uprawiana pszenica zwyczajna powstała w wyniku wielokrotnych krzyżowań. Te radykalne zmiany genetyczne z niegdyś dziko rosnącej rośliny o wysokości 1,2 metra, o drobnych, niedających się oddzielić od plew ziarnach, spowodowały powstanie pszenicy o wysokości zaledwie 40 centymetrów, czterokrotnie większych kłosach i pełniejszych, dających się wymłócić ziarnach. Obecnie pszenica daje 10-krotnie większe plony niż w czasach historycznych. Niestety w pogoni za parametrami związanymi z użytkowością i wydajnością tego zboża utracono wiele cennych właściwości odżywczych (mikroelementów, witamin, związków organicznych) i smakowych. O zaletach prastarych zbóż można się przekonać, sięgając po reliktowe odmiany pszenicy, takie jak samopsza, płaskurka czy orkisz. Odmiany te były znane naszym przodkom już około 7–8 tysięcy lat przed naszą erą. Prastare ziarna zawierają dużo więcej białka, aminokwasów (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę) szereg mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu oraz znacznie większą zawartość karotenoidów.
Skłoniło to hodowców, rolników i producentów żywności do zainteresowania się dawniej uprawianymi przez człowieka zbożami, co dało efekt w produkcji specjalnej pradawnej mieszanki, wykorzystywanej w produkcji pieczywa. Połączenie mieszanki z maką pszenną i żytnią oraz wydłużony proces naturalnego dojrzewania ciasta pozwolił uchwycić prawdziwą naturę chleba, produktu który od starożytności jest podstawowym źródłem pokarmu człowieka. Na malowidłach ściennych w Pompei, odzyskanych dzięki wykopaliskom archeologicznym, zobaczyć możemy sprzedaż pradawnego chleba w starożytnym Rzymie,
Oferowany w naszej piekarni Pradawny ma delikatny , mleczny smak i niezwykle subtelny aromat.
Zapraszamy do naszych sklepów.