Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Chleb Pradawny >

KATEGORIE

Chleb Pradawny

Chleb Pradawny

2018-08-30

Chleb Pradawny

Współcześnie uprawiana pszenica zwyczajna powstała w wyniku wielokrotnych krzyżowań. Te radykalne zmiany genetyczne z niegdyś dziko rosnącej rośliny o wysokości 1,2 metra, o drobnych, niedających się oddzielić od plew ziarnach, spowodowały powstanie pszenicy o wysokości zaledwie 40 centymetrów, czterokrotnie większych kłosach i pełniejszych, dających się wymłócić ziarnach. Obecnie pszenica daje 10-krotnie większe plony niż w czasach historycznych. Niestety w pogoni za parametrami związanymi z użytkowością i wydajnością tego zboża utracono wiele cennych właściwości odżywczych (mikroelementów, witamin, związków organicznych) i smakowych. O zaletach prastarych zbóż można się przekonać, sięgając po reliktowe odmiany pszenicy, takie jak samopsza, płaskurka czy orkisz. Odmiany te były znane naszym przodkom już około 7–8 tysięcy lat przed naszą erą. Prastare ziarna zawierają dużo więcej białka, aminokwasów (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę) szereg mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu oraz znacznie większą zawartość karotenoidów.
Skłoniło to hodowców, rolników i producentów żywności do zainteresowania się dawniej uprawianymi przez człowieka zbożami, co dało efekt w produkcji specjalnej pradawnej mieszanki, wykorzystywanej w produkcji pieczywa. Połączenie mieszanki z maką pszenną i żytnią oraz wydłużony proces naturalnego dojrzewania ciasta pozwolił uchwycić prawdziwą naturę chleba, produktu który od starożytności jest podstawowym źródłem pokarmu człowieka. Na malowidłach ściennych w Pompei, odzyskanych dzięki wykopaliskom archeologicznym, zobaczyć możemy sprzedaż pradawnego chleba w starożytnym Rzymie, 
Oferowany w naszej piekarni Pradawny ma delikatny , mleczny smak i niezwykle subtelny aromat.
Zapraszamy do naszych sklepów.

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO


Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.