Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Piekarnia Tyrolska uczci 603 rocznicę Bitwy pod Grunwaldem >
KATEGORIE
Piekarnia Tyrolska uczci 603 rocznicę Bitwy pod Grunwaldem
2013-07-10W poniedziałek 15 lipca 2013 roku obchodzić będziemy w Polsce, kolejną już 603 rocznicę jednego z największych triumfów oręża polskiego Bitwy pod Grunwaldem. Nie ma chyba Polaka, który mógłby mieć problemy z wyjaśnieniem znaczenia bitwy. Zwiastowała początek końca potęgi Zakonu Krzyżackiego a dla Rzeczpospolitej wzrost znaczenia na arenie międzynarodowej. Bitwa była przykładem współdziałania narodów zagrożonych wspólnym niebezpieczeństwem, tym byli dla Polaków i Litwinów zakonnicy z czarnymi krzyżami na białych płaszczach.
W niekonwencjonalny sposób rocznicę bitwy uczci nasza Piekarnia. Z pozyskanej dzięki uprzejmości strony litewskiej mąki powstałej z zboża z rejonu Kowna i mąki z Warmii i Mazur upieczemy chleb według receptury z okresu wojen polsko-krzyżackich. Wybór mąki z rejonu kowieńskiego był nieprzypadkowy, z rejonem kowieńskim dynamicznie rozwija się współpraca samorządu województwa a delegacja rejonu obecna będzie w trakcie rekonstrukcji bitwy 13 lipca 2013 r. Recepturę produkcji chleba pozyskał z średniowiecznych archiwów prof. dr hab. Jan Gancewski, badacz średniowiecza:
"W okresie bitwy grunwaldzkiej bardzo popularny był chleb wypiekany na zakwasie z mąki grubo mielonej, żytniej z dodatkiem soli, kminku i szafranu. Pieczony był na liściach warzyw, w szczególności chrzanu i czosnku. Bochny miały średnicę 40-60 cm i były okrągłe. Chleb otaczany był w Polsce od niepamiętnych czasów niemal religijną czcią. Odgrywał ważną rolę w słowiańskich obrzędach religijnych na długo przed chrześcijaństwem, które adoptowało wiele z pogańskich obrzędów pozwalając im zrównać się z niektórymi chrześcijańskimi świętami szczególnie z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. Wypieku chleba nauczyliśmy się od Gotów, ale szybko został on udoskonalony, tak, że już w XIII w. w Krakowie wypiekano kilkanaście jego rodzajów"- stwierdza profesor Gancewski
Chleb będzie dostępny tylko 13 lipca 2013 roku w trakcie inscenizacji bitwy i 15 lipca 2013 roku w wybranych sklepach naszej sieci.
Inicjatywę wypieku chleba z maki polskiej i litewskiej wspiera Urząd Marszałkowski Województwa, Muzeum Bitwy pod Grunwaldem, Związek Piłsudczyków RP, Polskie Towarzystwo Historyczne, Gazeta Olsztyńska.
"Polskie Towarzystwo Historyczne wspiera inicjatywy, jak ta z wypiekiem chleba, bo mają interesujący walor poznawczy. Dziś wszelkiego rodzaju rekonstrukcje przeszłości to przecież najlepsza forma obcowania z historią, którą dzięki temu możemy lepiej zrozumieć"- stwierdza dr Andrzej Korytko, Prezes Polskiego towarzystwa Historycznego.
na zdjęciach Jarosław Goszczycki prezentuje dostarczoną z Litwy mąkę.