Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Zdrowie > Fakty i mity o kaloryczności pieczywa >

KATEGORIE

Fakty i mity o kaloryczności pieczywa

Fakty i mity o kaloryczności pieczywa

2013-06-26

Badania przeprowadzone na amerykańskich 19-latkach udowodniły, że nasza dieta powinna składać się z 55-60% węglowodanów, 10-15% białka i maksymalnie 30% tłuszczów. Stosując te proporcje, już po 2-3 miesiącach schudniemy. Jedząc pieczywo, spożywamy węglowodany. Te mają zdolność wchłaniania wody i wypełniania żołądka. Pieczywo zawiera mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce, wymaga od nas przeżuwania, więc jemy wolniej i szybciej odczuwamy uczucie sytości. Warto pamiętać, że spożywając taką samą porcję pieczywa i mięsa, to pierwsze ma znacznie mniej kalorii. Według statystyk, Polacy zjadają dziennie około 250-300 g pieczywa. Jednakże Francuzi konsumują go dużo więcej, a nie są otyli. Chleb sam w sobie nie tuczy, natomiast tuczą dodatki do niego. I tak 100 g baltonowskiego chleba to 221 kcal,  bułki maślanej to 329 kcal, żytniego pełnoziarnistego chleba – 239 kcal, bagietki – 285 kcal, a żytniego razowego chleba to 225 kcal. Chrupkie pieczywo uważa się za niskokaloryczne. Jednak jego 100 g zawiera aż 325 kcal. Na szczęście zjada się go mało, a jeden płatek to 30 kcal. Ponadto zawiera ono witaminy B1, B2 i E, wapń, żelazo, magnez i cynk. Jedna kromka ma aż 10 g błonnika.

Obecnie w Polsce najwięcej pieczywa wypieka się z mąki żytniej pytlowej (720), pszennej chlebowej (850), pszennej sitkowej (1400), pszennej razowej (2000). Liczba to stopień oczyszczenia mąki – im wyższa, tym mniej. Najbardziej oczyszczona jest biała mąka, później pytlowa, sitkowa, a najmniej mąka razowa. Niestety, niektórzy producenci do chleba często dodawają chemiczne środki spulchniające. Te powodują, że pieczywo jest lekkie i pulchne. Niekiedy dodawane są również polepszacze: antypleśniowe E-282, które przedłużają trwałość pieczywa nawet do dwóch tygodni, mieszanki spulchniające albo E-471 nadający ciastu jednorodną konsystencję.

 

Tylko pieczywo wyprodukowane na naturalnym zakwasie jest gwarancją jego prozdrowotnych właściwości.

 

 

(źródło: abcZdrowie.pl)

Powrót
Fakty i mity o kaloryczności pieczywa

Fakty i mity o kaloryczności pieczywa

2013-06-26

Badania przeprowadzone na amerykańskich 19-latkach udowodniły, że nasza dieta powinna składać się z 55-60% węglowodanów, 10-15% białka i maksymalnie 30% tłuszczów. Stosując te proporcje, już po 2-3 miesiącach schudniemy. Jedząc pieczywo, spożywamy węglowodany. Te mają zdolność wchłaniania wody i wypełniania żołądka. Pieczywo zawiera mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce, wymaga od nas przeżuwania, więc jemy wolniej i szybciej odczuwamy uczucie sytości. Warto pamiętać, że spożywając taką samą porcję pieczywa i mięsa, to pierwsze ma znacznie mniej kalorii. Według statystyk, Polacy zjadają dziennie około 250-300 g pieczywa. Jednakże Francuzi konsumują go dużo więcej, a nie są otyli. Chleb sam w sobie nie tuczy, natomiast tuczą dodatki do niego. I tak 100 g baltonowskiego chleba to 221 kcal,  bułki maślanej to 329 kcal, żytniego pełnoziarnistego chleba – 239 kcal, bagietki – 285 kcal, a żytniego razowego chleba to 225 kcal. Chrupkie pieczywo uważa się za niskokaloryczne. Jednak jego 100 g zawiera aż 325 kcal. Na szczęście zjada się go mało, a jeden płatek to 30 kcal. Ponadto zawiera ono witaminy B1, B2 i E, wapń, żelazo, magnez i cynk. Jedna kromka ma aż 10 g błonnika.

Obecnie w Polsce najwięcej pieczywa wypieka się z mąki żytniej pytlowej (720), pszennej chlebowej (850), pszennej sitkowej (1400), pszennej razowej (2000). Liczba to stopień oczyszczenia mąki – im wyższa, tym mniej. Najbardziej oczyszczona jest biała mąka, później pytlowa, sitkowa, a najmniej mąka razowa. Niestety, niektórzy producenci do chleba często dodawają chemiczne środki spulchniające. Te powodują, że pieczywo jest lekkie i pulchne. Niekiedy dodawane są również polepszacze: antypleśniowe E-282, które przedłużają trwałość pieczywa nawet do dwóch tygodni, mieszanki spulchniające albo E-471 nadający ciastu jednorodną konsystencję.

 

Tylko pieczywo wyprodukowane na naturalnym zakwasie jest gwarancją jego prozdrowotnych właściwości.

 

 

(źródło: abcZdrowie.pl)

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO


Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.