Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Projekty UE - aktualności > Prozdrowotne właściwości nowego pieczywa >
KATEGORIE
Prozdrowotne właściwości nowego pieczywa
2020-06-01
Prozdrowotne właściwości buraka poddano doświadczeniom naukowym w ramach realizacji projektu dofinansowanego z Funduszy Europejskich pt. „Wdrożenie wyników prac B+R i uruchomienie produkcji innowacyjnej grupy pieczywa Piekarni Tyrolska. W efekcie przeprowadzonych działań przygotowano receptury z wykorzystaniem buraków.
Dzięki temu uzyskano produkty piekarnicze , które mogą być uzupełnieniem diety diabetyków, składnikami diety odchudzającej, polegającej na spożywaniu pokarmów o obniżonej wartości energetycznej w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Dzięki dodaniu buraka, przygotowanego według nowatorskiego sposobu , pieczywo ma wyższą zawartośc witaminy B9
Obecnie w produktach dostępnych na rynku najczęściej praktykuje się wzbogacanie mąki do wypieku chleba kwasem foliowym. Nie jest to naturalne źródło łatwo przyswajalnych folianów.
Nasz produkt piekarniczy uzupełnienia kwas foliowy w diecie.
Kwas foliowy to niezbędny składnik diety człowieka. Zapasy kwasu foliowego w organizmie zmniejszają się z powodu złej diety, niezdrowych nawyków - picia kawy i alkoholu, palenia papierosów. Jego niedobory, uzupełnić może odpowiednie pożywienie.
Witamina B9, może odegrać zasadniczą rolę w obniżeniu ryzyka zapadalności na choroby, które dzisiaj są główną przyczyną zgonów w naszym kraju (zawał serca i udar mózgu).
Nowa grupa produktowa pieczywa przygotowana została w wyniku realizacji projektu „Wdrożenie wyników prac B+R i uruchomienia produkcji innowacyjnej grupy pieczywa Piekarni Tyrolskiej” dofinansowanego z Funduszy Unii Europejskiej
Powrót