Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Tłusty czwartek >
KATEGORIE
Dzień Dziecka z Piekarnią Tyrolską
2019-06-04Z okazji Dnia Dziecka gościliśmy w Szkole Razem w Olsztynie. Szkoła kształci między innymi dzieci z orzeczeniem o kształceniu specjalnym. Dzieci wysłuchały opowieści o historii chleba, od czasów starożytnych po dzień dzisiejszy. Poznały proces technologiczny powstawania pieczywa na przykładzie piekarni z końca XIX wieku i super nowoczesnej Piekarni Tyrolskiej pod Barczewem, która już za parę tygodni ruszy z produkcją. Obecny na spotkaniu major Stanisław Brodacki opowiedział o Dniu Dziecka, jaki spędził w roku 1934 w towarzystwie Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Pan major, który całe życie zawodowe wykonywał zawód aktora na scenach między innymi Warszawy, Elbląga i Olsztyna, zaprezentował szereg bajek Jana Brzechwy, czym wywołał radość na licach dzieci. Na zakończenie spotkania dzieci poczęstowane zostały paczkami i rożkami z naszej piekarni
PowrótTłusty czwartek
2019-03-01Z okazji Tłustego Czwartku pączkiem Piekarni Tyrolskiej pełnym farszu z dzikiej róży, źródła witaminy C złagodziliśmy rozłąkę z rodzicami małych pacjentów Szpitala Dziecięcego w Olsztynie,
Harcerze z Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej Obwód Warmińsko-Mazurski rozdali w szpitalu 150 pączków, aby zadość uczynić staremu polskiemu przysłowiu - "Kto w Tłusty Czwartek dogodzi swemu podniebieniu, pomyślnie ułoży się mu cały następny rok".
Radość na twarzach najmłodszych pacjentów i trochę starszego personelu były najlepszym podziękowaniem za nasze wsparcie.
Uruchomienia głównego pieca
2019-02-2219 lutego 2019 , na terenie budowy nowego zakładu produkcyjnego Piekarni Tyrolska odbyło się uroczyste uruchomienia głównego pieca piekarni. Ceremonii dokonał wicewojewoda Sławomir Sadowski.
Nasza nowa wielka piekarnia powstanie przy drodze krajowej nr 16 w pobliżu Barczewa i docelowo produkować będzie 100 tysięcy bochenków dziennie, a 150 osób znajdzie w niej zatrudnienie po uzyskaniu pełnych mocy produkcyjnych przedsięwzięcia.
Zakład ma powierzchnię około 21 tysięcy m². Blisko 40% kosztów związanych z jego budową pozyskano dzięki Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości jako refundację z programu wdrażania prac badawczo-rozwojowych.
Zdaniem Jarosław Goszczyckiego, właściciela piekarni, tylko nowoczesność i wysoka jakość produktu da polskiej firmie szansę w konkurencji z zagranicznymi hipermarketami. "W nowej piekarni uruchomiona zostanie produkcja prozdrowotnego pieczywa z wykorzystaniem białka pozyskanego z upraw łubinu w Polsce oraz polskich warzyw. Receptury produkcyjne to rezultat specjalistycznych badań naukowych przeprowadzonych przez Katedrę Technologii i Biotechnologii Politechniki Gdańskiej".
Zakład będzie przyjazny środowisku - wyposażono go m.in. w urządzenia odzyskujące ciepło. Dzięki nim, bez konieczności wykorzystywania innych paliw, możliwe będzie nie tylko ogrzanie całej wody użytkowej (technologicznej i sanitarnej) w zakładzie, ale także ogrzanie budynku. Co więcej, w piekarni zastosowano innowacyjną technologię pozwalającą zmniejszyć zużycie energii i gazu, a jednocześnie zmniejszyć emisję zanieczyszczeń.
PowrótWystawa w Reszlu
2018-11-05Z wystawą o twórcach odzyskanej w 1918 niepodległości tj. Józefie Piłsudskim i Kazimierzu Sosnkowskim dotarliśmy do Reszla. Nasz patriotyczny chleb, znowu zbierał same pochwały. Chleb został wypieczony według orginalnej receptury z roku 1916.
Powrót