Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Król warzyw w Piekarni Tyrolskiej >
KATEGORIE
Król warzyw w Piekarni Tyrolskiej
2020-05-20Burak zdawać by się mogło to pospolite warzywo, tak naprawdę od dawna uważane jest za króla warzyw korzeniowych.
Najwcześniejsze źródła archeologiczne wskazują na to, że burak znany był ludziom już w starożytnym Egipcie. Około 300 roku p.n.e. Grecy wykorzystywali buraka w medycynie. Hipokrates używał liści buraka jako bandaży i zalecał spożywać je w celu wzmocnienia zdrowia. Rzymianie również cenili właściwości tego warzywa. Leczono nimi choćby gorączkę. Słynny rzymski szef kuchni Apicius napisał książkę O sztukach kulinarnych ksiąg 10”, w której opublikował przepisy na sałatki i buliony z buraków.
Buraki zawierają karotenoidy - barwniki roślinne, które wpływają na lepsze samopoczucie. Karotenoidy są przeciwutleniaczami i - jak podkreślają specjaliści - mają nie tylko wpływ na zdrowie, ale mogą również działać jako "środek antystresowy".
Prozdrowotne właściwości buraka poddano doświadczeniom naukowym w ramach realizacji projektu dofinansowanego z Funduszy Europejskich pt. „Wdrożenie wyników prac B+R i uruchomienie produkcji innowacyjnej grupy pieczywa Piekarni Tyrolska. W efekcie przeprowadzonych działań przygotowano receptury z wykorzystaniem buraków.
Dzięki temu uzyskano produkty piekarnicze , które mogą być uzupełnieniem diety diabetyków, składnikami diety odchudzającej, polegającej na spożywaniu pokarmów o obniżonej wartości energetycznej w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Dzięki dodaniu buraka, przygotowanego według nowatorskiego sposobu , pieczywo ma wyższą zawartośc witaminy B9
Obecnie w produktach dostępnych na rynku najczęściej praktykuje się wzbogacanie mąki do wypieku chleba kwasem foliowym. Nie jest to naturalne źródło łatwo przyswajalnych folianów.
Nasz produkt piekarniczy uzupełnienia kwas foliowy w diecie.
Kwas foliowy to niezbędny składnik diety człowieka. Zapasy kwasu foliowego w organizmie zmniejszają się z powodu złej diety, niezdrowych nawyków - picia kawy i alkoholu, palenia papierosów. Jego niedobory, uzupełnić może odpowiednie pożywienie.
Witamina B9, może odegrać zasadniczą rolę w obniżeniu ryzyka zapadalności na choroby, które dzisiaj są główną przyczyną zgonów w naszym kraju (zawał serca i udar mózgu).
Polecamy chleb Optymistów i bułkę Optymistkę, wyprodukowane według powyższych założeń.