Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Konkurs >
KATEGORIE
Konkurs
Piekarnia Tyrolska organizuje wyjątkowy konkurs historyczno-kulinarny. Chleb, podstawowe od wieków dla człowieka pożywienie, liczy sobie ponad 3 500 lat. Legenda głosi, iż to w starożytnym Egipcie wynaleziono sposób na spulchnianie ciasta poprzez dodawanie drożdży, co zapewniło chlebowi wręcz oszałamiające karierę. Na ziemiach polskich zamiast drożdży Słowianie do ciasta dodawali zakwas. Od wieków także wymyślano różnorodne przepisy na pieczenie chleba, które miały podnieść jego walory smakowe. W średniowieczu do chleba dodawano dużo kminku i pieczono na liściach chrzanu. W Szwecji w wieku XVII królował cienki, chrupki chlebek. Ciasto spłaszczano na dużym kamieniu i podgrzewano aż do wyschnięcia. W połowie XVIII wieku w Irlandii bardzo popularny był chleb sodowy, wypiekany z dodatkiem sody i maślanki lub zsiadłego mleka. W XIX wieku chleb wypiekano z dodatkiem otręb, plew, liści dębowych, żołędzi, pączków brzozy i leszczyny. W tradycji ludowej, często przekazywanej ustnie z pokolenia na pokolenie, do dziś przetrwały przepisy na pieczenie oryginalnych chlebów i do tej tradycji chcemy sięgnąć. Wystarczy poszperać w historii własnej rodziny, porozmawiać z babcią czy dziadkiem. Efekty rozmów spisać na kartce, podać swoje nazwisko, adres, telefon kontaktowy i dostarczyć do najbliższej Piekarni Tyrolska. |
Spośród dostarczonych przepisów specjalne jury wybierze pięciu laureatów, którzy otrzymają nagrody, a wyróżnione przepisy posłużą do produkcji pieczywa. Uwaga: szczególna oferta dla szkół Trzy szkoły, które przedstawią najciekawsze przepisy, otrzymają specjalną dostawę naszych słodkości na dzień dziecka Konkurs potrwa do połowy maja 2015 R. |