Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Zdrowie > Pieczywo może być... sexy ! >

KATEGORIE

Pieczywo może być... sexy !

Pieczywo może być... sexy !

2013-08-28

Pieczywo jest niezwykle chętnie spożywanym produktem spożywczym. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez chleba czy bułki. Istnieje jednak pogląd mówiący, że spożywanie tego rodzaju wypieków przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Jaka jest prawda?

Na to pytanie odpowiadaJacek Bilczyński- najlepsze ciało w Polsce według Telewizji Polskiej, portalu Interia i Eksmagazynu, luksusowego czasopisma dla kobiet. Najprzystojniejszy Polak według ogólnopolskiego magazynu "Sukces".

Ziarno

Wykorzystywane do produkcji pieczywa ziarno składa się z:

- Łuski, która zawiera błonnik oraz witaminy szczególnie z grupy B,
- Bielma, które zawiera wysokoenergetyczne węglowodany,
- Zarodka, bogatego w minerały, takie jak: cynk, żelazo czy magnez.


W przypadku produkcji wysokoprzetworzonego pieczywa, ziarno jest oczyszczane, a do produkcji mąki wykorzystywane jest jedynie bielmo. Produkt pełnoziarnisty wypiekany jest z mąki powstałej zarówno z bielma, zarodka, jak i łuski.
Oznacza to, że białe pieczywo pozbawione jest dużej ilości błonnika, witamin i minerałów. Trawienie produktów z pełnego ziarna jest wolniejsze, dzięki czemu energia w postaci węglowodanów uwalnia się stopniowo i przez dłuższy czas. Nie powoduje to dużych wahań poziomu cukru charakterystycznych dla wysokoprzetworzonych produktów. W praktyce oznacza to sytość na dłużej i lepszą kontrolę apetytu. Na dodatek, stabilny poziom cukru sprzyja kształtowaniu sylwetki, zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II.

Odmiany pieczywa:
Na rynku mamy niezliczone rodzaje chlebów. Producenci zachęcają coraz to nowymi, wymyślnymi nazwami. Najprostszą klasyfikacją okazuje się substrat, z jakiego pieczywo jest wypiekane.

- Tradycyjne pszenne pieczywo - może być dobrym wyborem po wysiłku fizycznym, pomaga bowiem błyskawicznie odbudować zapasy energii bez ryzyka odkładania tkanki tłuszczowej.
- Pieczywo pełnoziarniste –znakomity wybór jako element śniadania, lunchu czy obiadu. Wieczorem jednak należy z niego zrezygnować, ponieważ o tej porze organizm nie potrzebuje już tak dobrego źródła węglowodanów, jeśli o tym zapomnimy, może okazać się, że nasz obwód pasa dość szybko się powiększa.
- Pieczywo chrupkie – posiada  wysoki indeks glikemiczny (szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi). Jednak sposób produkcji sprawia, że pieczywo tego rodzaju jest niezwykle lekkie. W niewielkiej ilości można potraktować go jako przekąskę w ciągu dnia.


Okazuje się, że pieczywo nie jest takie złe, jak je malują. Jeśli świadomie je wybieramy, może nie tylko łechtać podniebienie, ale również pomagać w walce o lepsze zdrowie i sylwetkę!

Więcej porad w książce  FIT JEST SEXY!, autorstwa Jacka Bilczyńskiego.

Źródło: www.eksmagazyn.pl

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO


Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.