Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Zupa chlebowa na zakwasie wg Pani Magdy Gessler >
KATEGORIE
Zupa chlebowa na zakwasie wg Pani Magdy Gessler
2017-05-08Zupa chlebowa na zakwasie była jednym z popisowych dań zrewolucjonizowanej przez Magdę Gessler jednej ze śląskich restauracji. Na gości restauracji czekały świeże bochenki pachnącego pieczywa, a Magda Gessler zrobiła z okrągłych bochenków miski, w których podawała bigos, a z pozostałego po wydrążeniu chlebów miąższu zrobiła zupę chlebową na zakwasie.
Zupa chlebowa na zakwasie wg Pani Magdy Gessler.
Składniki:
- miąższ z jednego bochenka chleba
- zakwas chlebowy (ok. 200 ml – do smaku)
- woda
- 6 jaj
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Miąższ chlebowy przełóż do garnka, zalej go kwasem i wodą. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zagotowania. Następnie wlej rozbite jaja. Nie mieszaj zupy, by żółtko się nie rozmieszało, ale ścięło w całości. To na tyle jeżeli chodzi o przepis Pani Gessler, a może Państwo macie własne przepisy na zupę chlebową?
Zapraszamy do podzielenia się przepisami.
źródło: http://www.ofeminin.pl/