Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Rodzinna tradycja chlebem pisana >

KATEGORIE

Rodzinna tradycja chlebem pisana

Rodzinna tradycja chlebem pisana

2015-04-08

Domowa pajda dla zdrowia frajda - konkurs nie tylko kulinarny!

Fundacja Moda Na Warmię i Mazury, Sejmik Samorządu Gospodarczego Warmii i Mazur, Związek Piłsudczyków RP i Piekarnia Tyrolska zapraszają do wzięcia udziału w wyjątkowym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami.

Chleb to podstawowy od wieków dla człowieka produkt spożywczy liczy sobie już ponad 3 500 lat. Legenda głosi, iż to w starożytnym Egipcie wynaleziono sposób na spulchniane ciasta poprzez dodawanie drożdży, co zapewniło chlebowi wręcz oszałamiającą karierę.

Na ziemiach polskich zamiast drożdży, Słowianie do ciasta dodawali zakwas. Od wieków także wymyślano różnorodne przepisy na pieczenie chleba, które miały podnieść jego walory smakowe. W średniowieczu do chleba dodawano dużo kminku i pieczono na liściach chrzanu.

W Szwecji w wieku XVII królował cienki, chrupki chlebek. Ciasto spłaszczano na dużym kamieniu i podgrzewano aż do wyschnięcia.

W połowie XVIII wieku w Irlandii bardzo popularny był chleb sodowy, wypiekany z dodatkiem sody i maślanki lub zsiadłego mleka

W XIX wieku chleb wypiekano z dodatkiem otrąb, plew, liści dębowych, żołędzi, pączków brzozy i leszczyny.

W tradycji ludowej często przekazywanej ustnie z pokolenia na pokolenie do dziś przetrwały przepisy na pieczenie oryginalnych chlebów i do tej tradycji chcemy sięgnąć.

Wystarczy poszperać w historii własnej rodziny, porozmawiać z babcią czy dziadkiem. Efekty rozmów spisać na kartce, podać swoje nazwisko, adres i telefon kontaktowy i dostarczyć do najbliższej Piekarni Tyrolska lub wysłać emailem na adres tyrolska.strona@wp.pl (zachęcamy do wzbogacenia historii o zdjęcia).

Spośród dostarczonych przepisów specjalne jury wybierze pięciu laureatów, którzy otrzymają nagrody a wyróżnione przepisy posłużą do produkcji pieczywa. Wszystkie przepisy którym towarzyszyć będzie opisana rodowa historia wydane zostaną w formie książki (w tym przypadku prosimy o pisemne wyrażenie zgody na publikację)

Uwaga szczególna oferta dla szkół
Trzy szkoły które dostarczą najwięcej przepisów otrzymają specjalna dostawę naszych słodkości na dzień dziecka.

Konkurs potrwa do 20 maja 2015 r.

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO


Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.