Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Muffiny obniżają cholesterol >

KATEGORIE

Muffiny obniżają cholesterol

Muffiny obniżają cholesterol

2017-06-05

Muffiny chronią serce, obniżając poziom cholesterolu - informuje strona internetowa University of Queensland. Wszystko dzięki trzem gramom betaglukanów - składników błonnika pokarmowego, które hamują wchłanianie tłuszczów.

Betaglukany zawarte są w ścianie komórkowej komórek roślin, na przykład owsa oraz innych zbóż. Spożycie co najmniej trzech gramów betaglukanów może zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie dzięki hamowaniu wchłaniania tłuszczów.

"Chciałam zmienić swoje odkrycie w produkt, który ludzie mogliby jeść, aby zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi i obniżyć ryzyko chorób serca" - wyjaśnia dr Nima Gunness, naukowiec z zawodu i piekarz z zamiłowania. Swój przepis na jagodowe muffinki doskonaliła przez kilka miesięcy - chodziło o to, aby nie rozpływały się od nadmiaru betaglukanów.

Ciastka nie mają zstąpić leków obniżających cholesterol, ale uzupełniać ich działanie w dogodny i smakowity sposób.

żródło www.ppic.pl

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO