Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > I cz. - czy wiesz, jak zdrowy jest Twój chleb >

KATEGORIE

I cz. - czy wiesz, jak zdrowy jest Twój chleb

I cz. - czy wiesz, jak zdrowy jest Twój chleb

2015-11-23

Większość z nas kocha smak chleba, jednak na co dzień staramy się ograniczać jego ilość w diecie ze względu na zawartość węglowodanów. Czy strach przed pieczywem jest uzasadniony? Produkty zbożowe to podstawa piramidy żywienia, dlatego nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Sprawdź, czy twój ulubiony chleb jest zdrowy.


Chleb biały


To najbardziej popularny rodzaj pieczywa, który jednak cieszy się najgorszą reputacją. Dlaczego? Winna jest oczywiście biała mąka pszenna, która w trakcie produkcji traci wiele cennych składników i właściwości. Biały chleb pszenny ma mało błonnika, który daje uczucie sytości i zapobiega atakom głodu. Właśnie dlatego po zjedzeniu kanapki przygotowanej na takim pieczywie szybko możemy ponownie czuć się głodni. Jest on jednak polecany osobom z wrzodami i problemami z żołądkiem, ponieważ jest lekkostrawny.

Jednym z rodzajów pieczywa pszennego jest chleb orkiszowy. Piecze się go z mąki orkiszowej, która jest bogata w białko, błonnik i kwasy tłuszczowe. Pieczywo takie poleca się osobom cierpiącym na schorzenia układu krążenia (np. miażdżycę) czy choroby wątroby.

W Piekarni Tyrolska szczególnie polecamy: chleb pszenny i chleb baltonowski.

 



Chleb pszenny razowy

Do pieczenia chleba pszennego razowego również używa się mąki pszennej, jednak o lepszej jakości. Mąka pszenna razowa nie jest oczyszczona ze wszystkich cennych dla zdrowia substancji. Jedząc takie pieczywo, dostarczamy sobie witamin z grupy B, żelaza, fosforu, miedzi, cynku i magnezu. Chleb pszenny razowy ma też więcej błonnika od tego zwykłego, białego. Substancja ta jest ważna nie tylko dla osób na diecie, ponieważ dba o zdrowie układu pokarmowego. Dzięki niej możemy utrzymać poziom cholesterolu i cukru w normie. Odpowiednia ilość błonnika w diecie reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom.

Przed zakupem chleba razowego sprawdźmy jednak jego skład. Mąka pełnoziarnista (razowa) powinna być pierwszym składnikiem na liście. Niektórzy producenci zabarwiają tylko zwykłe białe pieczywo, aby konsumenci myśleli, że mają do czynienia z chlebem razowym. Używają do tego karmelu, słodu lub cykorii. Prawdziwe pieczywo razowe nie jest puszyste i miękkie, dlatego w sklepie uważajmy na „podróbki”.

W Piekarni Tyrolska szczególnie polecamy: chleb razowy i chleb razowo-słonecznikowy. 

 



źródło: yahoo.com

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO


Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.