Aktualnie znajdujesz się na: Strona główna > Aktualności > Baltonowski z świerszczy proszę... >

KATEGORIE

Baltonowski z świerszczy proszę...

Baltonowski z świerszczy proszę...

2018-01-30

Według autorskiej wizji Agaty Janiszewskej, studentki Uniwersytetu Gdańskiego w przyszłości jeść będziemy chleb, który powstać ma z bogatej w białko mąki świerszczy...

Dzisiejsza pszenica ma niewiele wspólnego z tą sięgającą czasów starożytnych, gdyż modyfikacje genetyczne mają miejsce już na etapie zarodków nasion. Głównym założeniem tego projektu stał się zatem powrót do tradycji.

"W moim pieczywie zmienił się jedynie główny składnik; mąka, z której składa się chleb przyszłości, pozyskiwana jest ze świerszczy będących idealnym źródłem białka i innych wartości odżywczych. Owady te czynią chleb sam w sobie bogatym źródłem zdrowia i niewymagającym niczego więcej. Hodowla owadów jest prosta i efektywna, a naturalna produkcja pozwoli nam wyeliminować problem nadprodukcji, przetwarzania i wyrzucania, dzięki czemu zaoszczędzimy nasze zdrowie, pieniądze, a także powierzchnie na uprawy" - argumentuje Agata Janiszewska.

Naukowcy z American Chemical Society, którzy przebadali świerszcze, koniki polne i mączniaki pod kątem zawartości żelaza, miedzi, magnezu, wapnia i cynku oraz stopnia ich wchłaniania przez ludzki organizm, wskazali, że wszystkie te owady przewyższają mięso wołowe zawartością minerałów i stopniem ich wchłaniania. Najwyższą zawartość żelaza mają świerszcze (prawie dwa razy więcej od wołowiny), larwa mącznika dostarcza magnez, a konik polny cynk.

Dodatkowo, gdy spojrzymy na stosunek masy jadalnej owadów (zazwyczaj niecałe zwierzę może być spożywane) i porównamy go z mięsem, okazuje się, że korzyść z jedzenia owadów jest jeszcze większa.

Raport ONZ szacuje, że jadalnych może być nawet do 80 procent części ciała owadów – w porównaniu z 55 procentami dla kurcząt i świń oraz 40 proc. dla bydła. Do tego owady wymagają dużo mniejszej przestrzeni do hodowli oraz – w przeciwieństwie do innych zwierząt – w większości wypadków nie przeszkadza im ścisk i mała powierzchnia życiowa. Zużywają też mniejsze ilości wody i produkują mniej szkodliwych gazów.

Tak więc być może już niedługo: "baltonowski z świerszczy proszę".

źródło wpiekarni.pl

Powrót

NASZE POLECANE PRODUKTY

Nasza Piekarnia powstała w 1989 roku w niewielkim budynku przy ul. Boenigka 7d. Sprowadziliśmy do niej sprzęt z Austrii z okolic Tyrolu co dało pomysł nazwy. Na początku mieliśmy tylko jeden mały piec...

Czytaj więcej »

PARTNERZY

WSPIERAMY

Piekarnia Tyrolska | Wszystkie prawa zastrzeżone @ 2012

Projekt i realizacja: virtualmedia.pl, agencja reklamowa Olsztyn

ZDJĘCIA, VIDEO